چگونه اسیدهای چرب می توانند به بدن انسان برای مقابله با سرطان کمک کنند؟
ساماس: به گزارش ساماس، مطالعات جدید نشان داده است غذایی که می خورید امکان دارد بر توانایی بدن شما برای مبارزه با سلول های سرطانی تأثیر بگذارد.
به گزارش ساماس به نقل از ایسنا، وجود مقادیر زیاد اسیدهای چرب امگا-۶ در بدن که امکان دارد از راه مصرف غذاهای فوق فرآوری شده وارد بدن شده باشد، می تواند خواص ضد التهابی و ضد توموری اسید چرب ضروری دیگری به نام امگا-۳ را تحت الشعاع قرار دهد و آنها را تضعیف کند.
دکتر «تیموتی یتمن»، نویسنده ارشد این مطالعه که روز سه شنبه در مجله «گات»، نشریه انجمن گوارش انگلیس انتشار یافت، اظهار داشت: هر روز جهش هایی در دستگاه گوارش رخ می دهد و معمولاً این جهش ها به سرعت به وسیله سیستم ایمنی بدن با کمک مولکول ها یا واسطه هایی از امگا-۳ مهار می شوند.
وی در ادامه اظهار داشت: اما اگر بدن برای سال ها در معرض التهاب مزمن ناشی از نوعی امگا-۶ قرار گیرد که معمولاً در غذاهای فرآوری شده و ناسالم یافت می شود، شانس تثبیت شدن جهش ها افزایش خواهد یافت و مقابله بدن با آنها دشوارتر می شود.
کارشناسان می گویند که رژیم غذایی آمریکایی معمولاً سرشار از اسیدهای چرب امگا-۶ است. این امر به علت مصرف گسترده فست فودها و تولید غذاهای فوق فرآوری شده است که حالا حدود ۷۰ درصد از عرضه غذایی ایالات متحده را می سازند. اسید لینولئیک نوعی اسید چرب امگا-۶ است که در روغن های ذرت، بادام زمینی، سویا و آفتابگردان یافت می شود و رایج ترین نوع امگا-۶ در رژیم غذایی آمریکایی است.
خیلی از افراد در بدن خود عدم تعادل قابل توجهی بین اسیدهای چرب امگا-۶ و امگا-۳ دارند. طبق یک مطالعه که در نوامبر ۲۰۱۵ انتشار یافت، سطح اسید لینولئیک در بافت چربی آمریکایی ها طی ۵۰ سال قبل ۱۳۶ درصد افزایش پیدا کرده است.
دکتر «بیل هریس»، استاد طب داخلی در دانشکده پزشکی سانفورد در دانشگاه داکوتای جنوبی، اظهار داشت: آمریکایی ها به علت بی میلی به ماهی های چرب که منابع بسیار خوبی از امگا-۳ هستند، مقادیر کافی امگا-۳ دریافت نمی کنند.
وی در ادامه اضافه کرد: این مورد به علت مصرف بیش از اندازه امگا-۶ نیست، بلکه مشکل از کمبود اسیدهای چرب امگا-۳ است.
اسیدهای چرب ضروری کدامند؟
به گزارش یورونیوز، هر دو اسیدهای چرب غیراشباع شده امگا-۳ و امگا-۶ برای سلامت انسان ضروری هستند. بدن شما نمی تواند آنها را به تنهایی بسازد و باید آنها را از راه غذاهایی که می خورید تأمین کند.
اسیدهای چرب امگا-۳ که در مقادیر زیاد در ماهی های چرب همینطور در دانه های کتان و چیا، گردو و کاج یافت می شوند، برای نگهداری سلول های بدن، تأمین انرژی، تقویت دفاع ایمنی و کاهش التهاب بدن لازم هستند. با این وجود باید درنظر داشت که مصرف زیاد امگا-۳ امکان دارد مضر باشد.
اسیدهای چرب امگا-۶ هم برای حفظ سلامت بدن ضروری هستند. این مولکول ها رشد مو و پوست را تحریک، متابولیسم را تنظیم، سلامت استخوان ها را تقویت می کنند و در بعضی موارد می توانند خاصیت ضدالتهابی داشته باشند.
اما امگا-۶ها همینطور می توانند به مولکول هایی تبدیل شوند که باعث آغاز التهاب می شوند. این امر در حالی که بدن در کوشش برای دفع سریع یک مهاجم یا تومور است، مشکلی ندارد، اما اگر التهاب برای مدت طولانی بدون درمان باقی بماند، می تواند خطرناک باشد.
یک روند خطرناک
روند خطرناک سرطان کولورکتال (روده بزرگ) که زمانی مختص افراد مسن بود، حالا درحال شیوع در بین افراد جوان بخصوص در سنین ۲۰ سالگی است و تعداد موارد تشخیص آن در افراد زیر ۵۰ سال در ایالات متحده و سراسر دنیا همچنان در حال افزایش می باشد.
مطالعات نشان می دهند که جوانان نسل هزاره که مابین سالهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶ متولد شده اند، دو برابر بیشتر از اشخاصی که در سال ۱۹۵۰ متولد شده اند در معرض خطر مبتلا شدن به سرطان کولورکتال هستند.
این سرطان در بین مردان جوان کشنده ترین نوع از سرطان است. برای زنان جوان تر، سرطان کولورکتال پس از سرطان سینه و ریه سومین سرطان کشنده به حساب می آید.
متخصصان هنوز به صورت کامل از علل افزایش ریسک مبتلا شدن به سرطان کولورکتال در افراد جوان مطمئن نیستند. به قول دکتر «رابین مندلسون»، متخصص گوارش، ژنتیک اهمیت بالای ی ایفا می کند، اما این بیماری در بیمارانی که هیچ سابقه خانوادگی ندارند هم مشاهده می شود. وی افزود که افزایش چاقی امکان دارد یکی از علل این مشکل باشد، اما بعضی از بیماران جوان حتی گیاه خوار هستند یا بشدت ورزش می کنند.
با این وجود، شواهد زیادی نشان داده است که رژیم غذایی ناسالم که شامل غذاهای فوق فرآوری شده، گوشت قرمز و فرآورده های گوشتی مانند ژامبون، بیکن، سوسیس و هات داگ است به همراه کمبود میوه ها و سبزیجات تازه، می تواند در مبتلا شدن به سرطان روده بزرگ در سنین پایین اثرگذار باشد.
رفع التهاب برای بهبود بدن
در مطالعه جدید، متخصصان از بافت های سرطانی کولورکتال ۸۰ بیمار در ایالات متحده استفاده کردند و آنرا با بافت های طبیعی روده همان بیماران مقایسه کردند. هدف این پژوهش شناسایی واسطه های ضد التهابی خاصی بود که بدن از اسیدهای چرب امگا-۳ تولید می کند، همچون اسید ایکوزاپنتاانوئیک (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) که در فروکش کردن التهاب نقش دارند.
این واسطه های ضد التهابی شامل رزوولین ها، لیپوکسین ها، پروتکتین ها و مارسین ها هستند که تاثیرات ضدالتهابی قوی دارند و به بافت های ملتهب کمک می کنند تا وقتی که احتیاجی به پاسخ التهابی نباشد، به حالت طبیعی خود بازگردند.
دکتر تیموتی یتمن، نویسنده ارشد این مطالعه، اظهار داشت: برای بهبودی از جراحت یا عفونت، دو بخش وجود دارد. اول، سیستم ایمنی بدن با التهاب به مبارزه با عفونت می پردازد، مانند تب و سپس آن التهاب را با واسطه های ضدالتهابی خاصی که از مشتقات امگا-۳ ایجاد می شوند، برطرف می کند.
دکتر «گانش هالاد»، استادیار پزشکی داخلی در دانشگاه فلوریدا جنوبی، یکی از نویسندگان این مطالعه، اظهار داشت: با این وجود، واسطه های امگا-۳ تنها زمانی وارد عمل می شوند که بدن درحال مبارزه با التهاب است و ازاین رو تشخیص آن در زمان شروع التهاب دشوار است.
او توضیح داد که برای حل این مشکل از یک تکنیک تحلیلی بسیار حساس بهره برده اند تا مقادیر بسیار کمی از واسطه های امگا-۳ را در نمونه های تومور سرطانی شناسایی و همزمان سطح امگا-۶ را اندازه گیری کنند.
هالاد اضافه کرد: این نخستین مطالعه ای است که به صورت جامع نحوه رفتار مولکول های ناشی از امگا-۳ و امگا-۶ در تومور سرطانی و بافت طبیعی کنترل شده از همان بیمار را بررسی می کند.
او اظهار داشت: ما متوجه شدیم که بافت کنترل، تعادل کاملا مناسبی از مولکول های امگا-۶ و امگا-۳ دارد. اما در محیط میکروتومور، عدم تعادل شدیدی پیدا کردیم. چربی های امگا-۶ که از غذاهای فوق فرآوری شده وارد بدن می شوند، مولکول های پیش التهابی بیشتری در داخل تومور سرطانی ایجاد می کنند، اما در بافت کنترل این طور نیست.
برپایه این پژوهش بدون وجود مقدار کافی امگا-۳ برای کنترل واکنش التهابی که بدن در جواب سرطان ایجاد می کند، التهاب ادامه خواهد یافت و سبب صدمه بیشتر به دی ان ای سلولی می شود و محیطی را برای رشد بیشتر سرطان فراهم می آورد.
افزایش امگا-۳ در رژیم غذایی
کارشناسان سفارش می کنند که تا جایی که می توانید امگا-۳ را از رژیم غذایی خود تأمین کنید. اسیدهای چرب امگا-۳ EPA و DHA در ماهی های چرب یافت می شوند.
انجمن قلب آمریکا پیشنهاد می دهد که دو وعده از این ماهی ها در هفته مصرف کنید که هر وعده حدود ۸۵ گرم یا حدودا سه چهارم فنجان ماهی خرد شده باشد. برخی انواع ماهی بخصوص گونه های بزرگتر مانند تن، حاوی سطح بالاتری از جیوه یا آلاینده های محیطی هستند، ازاین رو بهتر است انواع مختلفی از غذاهای دریایی مصرف کنید تا ریسک آن کاهش پیدا کند.
یک اسید چرب امگا-۳ دیگر به نام آلفا-لینولنیک اسید (ALA) در مغزها و دانه هایی مانند گردو، دانه کتان و دانه چیا یافت می شود. طبق وبسایت مدرسه پزشکی هاروارد، دانه های کتان و روغن دانه کتان بیشترین مقادیری از ALA را در خود دارند. می توانید دانه های کتان یا دانه چیا را روی ماست بریزید و در طول روز مقادیر کمی از مغزها را بعنوان میان وعده مصرف کنید.
همینطور مکمل روغن ماهی باکیفیت خوب می تواند مفید باشد. طبق وبسایت هاروارد، مصرف مکمل ها امکان دارد عوارضی مانند بوی بد دهان و عرق، سردرد و مشکلات گوارشی مانند سوزش معده، تهوع یا اسهال داشته باشد.
چون امگا-۳ها اثرات رقیق کننده خون دارند، کارشناسان می گویند همیشه بهتر است پیش از آغاز به مصرف امگا-۳ (یا هر مکمل دیگری) با پزشک خود مشورت کنید. محدودیت های مختلف برای انواع امگا-۳ بسته به سن و شرایط سلامتی متفاوت می باشد.
منبع: ساماس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب