گفت وگوی تفصیلی رییس كل سازمان نظام پزشكی با ساماس:

خشونت ضد پزشکان درمان گردد

خشونت ضد پزشکان درمان گردد

به گزارش ساماس، بیشتر از ۱۷۰هزار پزشک در کشور، عبور از مرز خودکفایی و دستاوردهایی که به اذعان شاخصهای رسمی بین المللی در خیلی از موارد در حد اعجاز است؛ مبحثی که رئیس کل سازمان نظام پزشکی تأکید دارد باید قدردان آن باشیم و بی جهت و با آدرس های اشتباه آنرا تضعیف نکنیم...


به گزارش ساماس به نقل از ایسنا، پزشکی ایران، امروز زبانزد دنیاست و توان تکنیکی جامعه پزشکی کشورمان در خیلی از حوزه ها اگر از دنیا بالاتر نباشد، پایین تر هم نیست و چه بسا که در خیلی از حوزه ها از دنیا بهتر هستیم و این مساله در کنگره ها و تعاملات علمی قابل مشاهده است؛ این افتخارات در حالی است که سیستم سلامت کشور با مشکلاتی دست به گریبان است و هرچند قسمت عمده ای از این اشکالات به ساختار اقتصاد سلامت و برخی سیاست گذاری های نادرست در ادوار مختلف مربوط می شود، اما در نهایت مجموع نقایص این سیستم اغلب بر کادر بهداشت و درمان که در خط مقدم ارائه خدمت هستند، سرشکن می شود؛ معضلی که رئیس کل سازمان نظام پزشکی ریشه آنرا در پایین نگه داشتن سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی و در نهایت هم نارضایتی ارائه دهنده و گیرنده خدمات در حوزه سلامت می داند.
دکتر محمد رئیس زاده - رئیس کل سازمان نظام پزشکی، با حاضرشدن در ایسنا؛ ضمن تبریک ایام دهه فجر و سلام و صلوات به روح امام، شهدا و شهدای جامعه پزشکی، در تشریح دستاوردهای انقلاب در سیستم سلامت و ضرورت حفظ این افتخارات، اظهار داشت: بطور قطع دستاوردهای جامعه پزشکی در حوزه بهداشت و درمان چه در بحث نیروی انسانی تخصصی و چه در حوزه ارائه خدمات، بستر شبکه بهداشت و درمانی و چه در حوزه توانمندی علمی و عملی، فصل بسیار مفصلی است و در خیلی از موارد در حد اعجاز است؛ دنیا هم به این مساله صحه گذاشته است و شاخصهای رسمی بین المللی هم آنرا تایید می کند.
وی، آموزش و تربیت نیروی تخصصی علمی و با کیفیت را اصل و ستون خیمه بهداشت و درمان کشور خواند و اظهار داشت: در حضور نیروی تخصصی و فوق تخصص مجرب و ماهر است که میتوان تجهیزات، علم و شبکه و اقتصاد سلامت را به کار گرفت و خدمت را ارائه داد. در این زمینه پیشرفت های بسیار قابل ملاحظه ای داشته ایم و باید ببینیم کجا بودیم و به کجا رسیدیم. اگر کسی می خواهد این سیر را ارزیابی کند نباید مقطع فعلی را با شاخصهای مقطعی بسنجد، بلکه باید سیر را درنظر گرفت.
بیش از ۱۷۰هزار پزشک در کشور رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اعلان اینکه در ۴۵ سال قبل یعنی حدود سالهای ۵۷ و ۶۲، جمعا ۱۳ هزار پزشک داشتیم و همینطور پنج هزار پزشک خارجی در کشور حضور داشتند. البته کلمه «پزشک» در کشور ما با بعضی از کشورهای دنیا کاملا متفاوت است؛ به این علت هم آماری که برخی ها از بیرون حوزه سلامت در رابطه با سرانه پزشک و جمعیت می دهند را مخدوش می دانیم. پزشک از نظر ما یعنی پزشک عمومی که با بیشتر از هفت سال آموزش و با کیفیتی خوب فارغ التحصیل می شود.
حدودا به آمار بیشتر از ۱۷۰هزار پزشک رسیده ایم و بیشتر از ۶۰هزار دانشجوی پزشکی هم درحال تحصیل داریم. یعنی طی ۴۵ سال گذشته، تعداد پزشکان کشور بیشتر از ۱۳ برابر شده است.
رشد بیشتر از ۱۳ برابری تعداد پزشکان وی در این زمینه اضافه کرد: در رابطه با آمار پزشکان کشور، طبق اعداد نظام پزشکی حدودا به آمار بیشتر از ۱۷۰هزار پزشک رسیده ایم و بیشتر از ۶۰هزار دانشجوی پزشکی هم درحال تحصیل داریم. یعنی در این ۴۵ سال با وجود این که جمعیت حدودا ۲.۵ برابر شده، تعداد پزشکان کشور بیشتر از ۱۳ برابر شده است. البته در حوزه تخصصی و فوق تخصصی ارقام جالب تر است. در اوایل انقلاب اسلامی، ۵هزار پزشک متخصص برای یک جمعیت ۳۶ میلیون نفری داشتیم و الان بیشتر از ۵۵ هزار متخصص در کشور داریم که در مقابل رشد ۲.۵ برابری جمعیت، تعداد متخصصان ۱۰ برابر شده است. این رشد آماری در فوق تخصص ها هم بسیار بیشتر است بعنوان مثال در متخصص های خانم در اوایل انقلاب سه پزشک خانم فوق تخصص داشتیم اما حالا بیشتر از ۱۶۰۰ نفر خانم در رشته های مختلف فوق تخصصی در کشور فعال می باشند.


افزایش ۳۵ برابری تعداد پزشکان متخصص خانم در کشور او با اعلان اینکه تعداد دانشکده های آموزش پزشکی هم از حدود ۷ دانشکده آن زمان به حدود ۷۰ دانشکده آموزش پزشکی هم اکنون رسیده است، اضافه کرد: همینطور در حوزه متخصص های خانم باید اظهار داشت که در اوایل انقلاب ۷۷۴ خانم متخصص در رشته های مختلف داشتیم که این رقم حالا به بالای ۲۲هزار پزشک خانم رسیده است؛ یعنی ۳۵ برابر شده است. در رشته های تخصصی تر هم آمار بسیار قابل توجه است؛ بعنوان مثال در اوایل انقلاب ۱.۲ جراح اعصاب به ازای هر میلیون نفر جمعیت داشتیم؛ این درحالیست که بر مبنای شاخصهای جهانی به ازای هر میلیون نفر جمعیت باید ۴.۵ متخصص جراحی مغز و اعصاب داشته باشیم و میانگین جهانی هم حدودا ۶ جراح مغز و اعصاب به ازای هر میلیون نفر جمعیت است. در کشورهای همسایه ما مانند ترکیه این عدد حالا نزدیک به ۱۳ – ۱۴ است و در کشوری مانند آمریکا ۱۰ – ۱۱ است. حالا ما در کشور به آمار ۱۳ جراح مغز و اعصاب به ازای هر میلیون نفر جمعیت رسیده ایم؛ یعنی سه برابر سفارش سازمان جهانی بهداشت، دو برابر نرم جهانی و بیشتر از کشورهایی مانند آمریکا.
وی اضافه کرد: همینطور در سالهای ابتدایی انقلاب شاید دو یا سه مرکز آموزش جراح مغز و اعصاب در کشور فعال بود؛ این در حالیست که حالا ۳۵ مرکز آموزش دستیار جراحی مغز و اعصاب در کشور داریم. بدین سبب این رشد کمی بوده که در اغلب شاخصها چه شاخصهای تخصصی، چه پزشکی عمومی و چه فوق تخصصی اتفاق افتاده و رشد کمی نیروی انسانی تخصصی در حوزه های مختلف ۱۰ برابر و بیشتر از آن بوده است و البته با کیفیتی که بطور قطع مثال زدنی است. یعنی این افزایش کمیت باکیفیت فوق العاده خوبی همراه بوده است و به این علت هم پزشکی ایران در دنیا سربلند است و پزشکان عمومی و جراحان و متخصصان در رشته های مختلف کیفیت شان بسیار بالاست.
پزشکی ایران زبانزد دنیا رئیس کل سازمان نظام پزشکی با تأکید بر این که دنیا هم بر این رشد کمی و کیفی نیروی انسانی تخصصی کشور صحه گذاشته، اضافه کرد: فدراسیون بین المللی اعتبار بخشی آموزش پزشکی که آموزش پزشکی را در کشورهای مختلف ارزیابی می نماید، نه تنها آموزش پزشکی را در ایران تایید کرده بلکه ایران را بعنوان ارزیاب منطقه ای WFME هم انتخاب نموده است. در مجموع این سقف کاری بود که جامعه پزشکی می توانست انجام دهد و انجام داد. در این بین هم اگر برخی اعتقاد دارند که نیاز کشور به پزشک، بیشتر از این تعداد است، در پاسخ باید اظهار داشت که ما هر چه توانستیم انجام دادیم و جامعه پزشکی ما چه به لحاظ رشد کمی و چه کیفی در دنیا زبانزد است، زیرساخت ها را ایجاد کنید، بیشتر از این هم صورت خواهد گرفت.
او با اعلان اینکه حوزه بهداشت و درمان و جامعه پزشکی کشورمان با کمتر حوزه ای قابل مقایسه است و این موفقیت بسیار بزرگی است، اضافه کرد: در علم پزشکی هم وضعیت کشورمان همینطور است؛ بطوریکه حالا برای هیچ رشته تخصصی و فوق تخصصی احتیاجی به اعزام به خارج از کشور نداریم. البته طبیعتا ارتباطات با دنیا برای همه کشورها مطرح است؛ اما در مجموع همه رشته های تخصصی و فوق تخصصی ضروری جهت کشور را در همه شاخه ها داریم و در داخل کشور هم آموزش می دهیم؛ این درحالیست که در گذشته در بعضی از حوزه ها آموزش نداشتیم و باید در خارج از کشور تخصص دریافت می شد. بدین سبب از لحاظ علمی و آموزش علمی خودکفا شدیم. در حوزه درمان و شبکه بهداشت هم خودکفا شدیم و الان سطح علمی جامعه پزشکی ما در بسیاری از حوزه ها همسطح پیشرفت ها و مرز علم در دنیاست. توان تکنیکی جامعه پزشکی کشورمان هم بطور قطع در بسیاری از حوزه ها اگر از دنیا بیشتر نباشد، پایین تر هم نیست و البته در خیلی از حوزه ها از دنیا بهتر هستیم؛ این مساله در کنگره ها و تعاملات علمی قابل مشاهده می باشد.
عبور از مرز خودکفایی و تأمین نیازهای پزشکی سایر کشورها رئیس کل سازمان نظام پزشکی به شبکه بهداشت و درمان کشور و خانه های بهداشت تا دورافتاده ترین نقاط اشاره نمود و اضافه کرد: گسترش شبکه بهداشت و درمان و خدمات آن هم در دنیا کم نظیر است و رشد خوبی داشت؛ هرچند طی سالهای اخیر این شبکه مقداری تضعیف شده اما این ساختار وجود دارد. بدین سبب در ساختار بهداشت و درمان، رشد کمی و کیفی نیروی انسانی، در خودکفایی آموزش پزشکی، توانمندی های تکنیکی و خودکفایی در درمان، طی ۴۵ سال قبل حقیقتا جامعه پزشکی بسیار بسیار عالی عمل کرد و از مرز خودکفایی هم گذشتیم؛ بطوریکه می توانیم نیازمندی های سایر کشورها را هم برطرف کنیم؛ شاهد این مدعا هم آن است که خیلی از بیماران از کشورهای دیگر برای درمان به ایران می آیند و خیلی از پزشکان ما هم در کشورهای دیگر حضور می یابند و موفق و زبانزد هستند.
وی با اعلان اینکه البته این افتخارات و دستاوردهای بسیار پرارزش با همکاری سایر حوزه های علمی در کشور بوده است؛ اظهار داشت: این افتخار و موفقیت متعلق به همه شاخه های علم است و متعلق به همه دانشمندان وهمه حوزه های کشور است. جامعه پزشکی خوب توانسته از کمک سایر بخش ها استفاده نماید و به این قله برسد؛ بطور قطع اگر حمایت ها و نوع نگاه حاکمیت و حمایت دولت ها و رسانه ها و سایر علوم و مهندسین نبود، این دستاورها حاصل نمی شد.


رئیس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه صحبت هایش با اعلان اینکه تأکید دارم و به جرات می گویم که جامعه پزشکی و حوزه بهداشت و درمان کشور به هیچ عنوان نباید بدهکار جلوه داده شود، اضافه کرد: بطور قطع اشکالاتی وجود دارد و این اشکالات هم در ارتباط با همه حوزه هاست و تنها مختص جامعه پزشکی نیست. توقع مان آن است که مردم، مسئولان و رسانه ها پس از این همه تلاش و افتخارآفرینی، در مجموع جامعه پزشکی را بدهکار ندانند؛ هرچند اشکالاتی هست اما شرایط این گونه نیست که بعنوان مثال مسوولی بیاید و بگوید که در این ۴۵ سال چکار کردید؟ این حرف را مطلقا قبول ندارم. نظام در حوزه سلامت به خوبی زیرساخت ها را طراحی نموده و رشد انجام شده است؛ بطوریکه حالا بعضی از مجموع فرایندهای درمانی در کشور در دنیا بی نظیر است. در کل در کیفیت فرآیند و ارائه خدمت، قیمت، سرعت و بستر و دسترسی به ارائه خدمت در برخی از اقدامات درمانی، خدمات مان در دنیا نظیر ندارد.
کارهای بزرگی که نباید عادی شود حالا بعضی از مجموع فرایندهای درمانی در کشور در دنیا بی نظیر است. در کل در کیفیت فرآیند و ارائه خدمت، قیمت، سرعت و بستر و دسترسی به ارائه خدمت در برخی از اقدامات درمانی، خدمات مان در دنیا نظیر ندارد. وی در این زمینه اضافه کرد: در کشور ما ارائه یک خدمت پزشکی بسیار پیچیده، با هزینه ای خیلی کم و فرآیند بسیار ساده و با سرعت زیاد انجام می شود؛ این مساله نباید عادی شود و فکر نماییم تصادفی است؛ چونکه اگر قیمت و ارزش این کار را ندانیم امکان دارد به این کار ظلم کرده، آنرا تخریب کرده و بر زمین زنیم. بدین سبب اگر ارزش کار را ندانیم این خطر وجود دارد که آن خدمت را از دسترس خارج نماییم. بطوریکه حالا در بعضی از حوزه های فوق تخصصی پیشرفته داریم گرفتار این عارضه می شویم.
رئیس زاده با تأکید مجدد بر این که باوجود همه مشکلات، تحریم ها و شرایط جنگی کشور در دوران دفاع مقدس، حقیقتا در حوزه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، رشدمان عادی نبوده و نسبت به نوسانات طبیعی خیلی بیشتر بوده و سبب افتخار کشور است. طبیعتا اشکالاتی هم وجود دارد و دراین خصوص رسانه می تواند کمک نماید که این تصویر واقعی و غالب یک تصویر افتخارآمیز باشد. بعنوان مثال در حوزه پیوند اعضا باید اظهار داشت که بیشتر از ۷هزار پیوند کبد، بیشتر از ۵۰هزار پیوند کلیه و بیشتر از ۲۳۰ عمل موفق پیوند قلب اطفال در کشور انجام شده است. این ها کارهای بزرگی است و هر کشوری توانمندی این ساختار و هماهنگی را ندارد. بطور قطع اگر در کشورهای اطراف و منطقه، پیوند کبد به انجام می رسد، منشاء و آموزش آن در ایران بوده است.
وی به سایر پیشرفت های حوزه پزشکی و همینطور دارویی و تجهیزات پزشکی اشاره نمود و در جواب اظهاراتی بر مبنای این که بیمارستان ها قبرستان تجهیزات پزشکی شده اند، اظهار داشت: در حوزه تجهیزات شاید به سبب تحریم ها مقداری از دنیا عقب باشیم، اما با اینحال هم تجهیزات تولیدی کشور قابل قبول است. همینطور این طور نیست که بیمارستان ها قبرستان تجهیزات پزشکی باشند. امکان دارد به سبب افزایش قیمتها و نوسانات ارزی مراکز درمانی به پایانه تجهیزات مستهلک تبدیل گشته باشند که بدون شک ضروری است نوسازی شوند و متناسب با شان مردم به روزترین تجهیزات را در اختیار داشته باشیم.
خشونت ضد جامعه پزشکی، درمان شود رئیس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه صحبت هایش در جواب سوال ایسنا در رابطه با برخی خشونت ها ضد جامعه پزشکی با وجود تلاش ها و افتخارآفرینی های بسیار در کشور، اظهار داشت: خشونت ضد جامعه پزشکی مبحث مهمی است که باید درمان شود؛ چونکه نهایت صدمه این مساله به سلامتی مردم بازمی گردد و مردم در گرفتن خدمات گرفتار مشکل خواهند شد. این مساله پدیده ای است که باید مدیریت شود و در دو سه مبحث ریشه دارد؛ قوانین در این مورد یا ضعیف اند، یا بازدارندگی لازم را ندارند، یا به درستی اجرا نمی شوند؛ در مجموع کادر بهداشت و درمان به لحاظ حقوقی و قضایی و انتظامی خوب حمایت نمی شوند.
وی به ماجرای ضرب و شتم یک پرستار در یکی از شهر های استان خوزستان و از دست دادن چشم این پرستار اشاره نمود و اظهار داشت: این درحالیست که پیگیری حقوقی این کار را به خود پرستار محول می کنند؛ این درحالیست که کادر بهداشت و درمان توان پیگیری حقوقی مبحث را ندارند و خیلی اوقات از خیر آن می گذرند؛ چونکه اصلا فرصت انجام آنرا ندارند. کادر درمان باید امنیت جانی داشته باشند، چون که بدون امنیت، خدمت به بیماران ممکن نخواهد بود. دانشگاه ها و واحدهای حقوقی باید با جدیت تمام، موارد خشونت ضد کادر درمان را پیگیری کرده و از حقوق آسیب دیدگان دفاع کنند.
سرشکن نقایص سیستم بهداشت و درمان بر دوش جامعه پزشکی رئیس زاده نقایص زیرساخت های بهداشت و درمان را از دیگر عوامل موثر در خشونت ضد جامعه پزشکی خواند و اضافه کرد: نیرو کم است، تجهیزات مشکل دارند و در مراکز درمانی ازدحام است؛ با توجه به این اشکالات اگر بهر دلیلی رسیدگی به بیمار به خوبی انجام نشود همه آن اشکالات بر کادر بهداشت و درمانی که در خط مقدم ارائه خدمت هستند، سرشکن می شود؛ درحالی که خیلی از اشکالات لجستیکی و فرایندی و مباحث دیگر است و ربطی به ارائه دهنده خدمت ندارد و متاسفانه تمام نارسایی های سیستم بهداشت و درمان، در نهایت بر دوش کادر سلامت سنگینی می کند.
خیلی از اشکالات لجستیکی و فرایندی و مباحث دیگر است و ربطی به ارائه دهنده خدمت ندارد و متاسفانه تمام نارسایی های سیستم بهداشت و درمان، در نهایت بر دوش کادر سلامت سنگینی می کند. وی به قتل پزشک یاسوجی (مرحوم دکتر داودی) هم اشاره نمود و در این زمینه اضافه کرد: نکته دیگر آن است که نباید رابطه مردم با جامعه پزشکی را مخدوش نماییم. معتقدم هر رسانه ای، هر تریبونی و هر زبانی که سبب شده این حرمت بین مردم و جامعه پزشکی مخدوش شود، در این قتل سهیم است. این خطای محاسباتی را چه کسی به آن فرد القا کرده است؟ باید آگاهی بخشی نماییم و ارتباط و اعتماد متقابل بین مردم و جامعه پزشکی را تحکیم نماییم نه تضعیف. با وجود برخی مشکلات، کسی حق ندارد این رابطه مقدس مردم و جامعه پزشکی را تحقیر کند؛ غیر از این باشد، ظلم به جامعه پزشکی و مردم است و اگر حادثه ای مثل یاسوج رخ دهد در پیشگاه خداوند باید پاسخگو باشند.
سهم پایین سلامت از GDP ریشه خیلی از مشکلات بهداشت و درمان کشور رئیس کل سازمان نظام پزشکی در قسمت دیگری از صحبت هایش در جواب سوال ایسنا در رابطه با سهم سلامت از GDP (تولید ناخالص ملی) و ریشه خیلی از فرسودگی های سیستم سلامت در پایین بودن این سهم، اظهار داشت: نمودار سیر سهم سلامت از GDP حاکی از آنست که این سهم حدودا از بیشتر از «پنج» در سالهای دهه ۹۰ به حدود ۷.۸ در سال ۹۴ رسیده است و متاسفانه حالا زیر چهار درصد است؛ بدین سبب سهم سلامت از GDP نصف شده و این ریشه خیلی از مشکلات در حوزه سلامت کشور است. اگر پرداختی از جیب مردم زیاد شده، اگر پرداخت های نامتعارف زیاد شده، اگر مردم در مراکز درمانی خشمگین و ناراضی هستند، اگر کادر بهداشت و درمان ناراضی هستند، اگر مهاجرت های جغرافیایی و شغلی در جامعه پزشکی شکل گرفته، اگر کیفیت خدمات دارد در بعضی موارد کاهش پیدا می کند و اگر در بعضی موارد ریسک پذیری کادر درمان کم شده و زیر بار درمان های پرخطر نمی روند و در مجموع خدمت گیرنده و ارائه دهنده خدمت ناراضی و مجموعه مسئولان حاکمیتی هم ناراضی هستند این ریشه در این قصه دارد و بشکلی غیرقانونی سهم سلامت از GDP را زیر یک دوم آورده ایم.


وی ادامه داد: پایین آوردن سهم سلامت از GDP مغایر با قانون و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری است؛ چونکه طبق سیاستهای کلی نظام سلامت، سهم سلامت از GDP باید از متوسط منطقه بالاتر باشد. حال گروه بی طرفی بیایند بررسی نمایند که سهم سلامت کشور ما نسبت به منطقه چطور است. در حدود ۱۴ سال قبل دولت ها این مساله را رعایت نکردند و حتی نمی خواهند آنرا قبول کنند. این برای آینده کشور، برای سیر پیشرفت پزشکی کشور، برای سلامت و بهداشت و درمان کشور و برای سامانه ها و زیرساخت های بهداشت و درمان کشور خطرناکست. اگر این زیرساخت ها فروبریزد یا منجر به فساد در حوزه سلامت کشور شود، درست کردن آن به این راحتی نخواهد بود و حتما در آینده آن افراد و مسوولانی که با بی تدبیری این ظلم را به مردم و سلامت مردم کردند، باید جوابگو باشند. هر مسوولی، هر دولتی و هر کارشناسی در هر جا که به ناحق این ظلم را به جامعه پزشکی و سلامت مردم کرده است در مرگ و میرها و عوارض ناشی از این نابسامانی ها دخیل و سهیم است.
بعد از کرونا با جامعه پزشکی چه کردیم؟ وی با اشاره به شرایط فعلی سیستم سلامت و برخوردها با جامعه پزشکی، اضافه کرد: پس از کرونا و جانفشانی های کادر سلامت، با جامعه پزشکی چه کردیم؟ فرض کنید حادثه دیگری مانند کرونا رخ دهد، به جد می گویم که توانمندی حوزه سلامت کشور مانند سال ۹۸ نخواهد بود؛ چونکه در رسانه ها و تریبونهای مختلف، برخوردها با جامعه پزشکی نامناسبت و ناشایست بود و قله آن هم این بود که یک پزشکی که واقعاً بی تقصیر بوده با گلوله می کشند و با چاقو گردنش را می برند. چرا؟
رئیس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه اضافه کرد: کدام قشر را در کشور سراغ دارید که ۹ تا ۱۰ ماه نسیه کار کند؟ یک سوپرمارکت چند ماه حاضر است نسیه دهد، آن هم با همان قیمت اولیه و با کسورات بسیار؟ چرا این ظلم در حق جامعه پزشکی می شود؟ از سوی دیگر، کدام قشر است که آخر هر ماه و به شکل علی الحساب مالیات از او کسر شود؟ این غیرقانونی می باشد. مالیات به شکل سالانه تعریف شده است و کسر ماهانه ۱۰ درصد علی الحساب از اعضای کادر بهداشت و درمان غیر قانونی می باشد.
۱۷ هزار داروخانه حداقل ۱۷هزار میلیارد تومان از بیمه تأمین اجتماعی و سازمان هدفمندی یارانه ها طلب دارند. چک خیلی از آنها برگشت خورده و حساب آنها بسته شده است و نمی توانند داروی جدید از پخش بگیرند. رئیس زاده همینطور به تاخیرهای بیمه ها در پرداخت مطالبات جامعه پزشکی اشاره نمود و اظهار داشت: بیمه ها چندین ماه است که مطالبات داروسازان را پرداخت نکرده اند، ۱۷ هزار داروخانه گرفتار مشکل هستند و چک هایشان برگشت خورده است؛ این حق الناس است و این درحالیست که بیمه ها هیچ جریمه ای هم پرداخت نمی کنند. اگر همان داروخانه یک روز حق بیمه کارمندش را رد نکند، بیمه جریمه اش می کند. اما چندین میلیون و میلیارد پول آن داروخانه را ۹ ماه و بیشتر نمی دهند و پاسخگو هم نیستند.
او اظهار داشت: ۱۷ هزار داروخانه حداقل ۱۷هزار میلیارد تومان از بیمه تأمین اجتماعی و سازمان هدفمندی یارانه ها طلب دارند. چک خیلی از آنها برگشت خورده و حساب آنها بسته شده است و نمی توانند داروی جدید از پخش بگیرند. بیش از ۹ ماه است که ۱۱۰۰ میلیارد تومان هم مطب ها از تأمین اجتماعی طلب دارند؛ چه کسی حاضر است خدمتی را که ارائه داده ۹ ماه بعد پولش را بگیرد؟ ما چه کردیم با جامعه پزشکی؟ این چنین شرایطی منجر به این خواهد شد که اگر روزی حادثه ای دیگر پیش آید، این توانمندی و این ساختار و شور و شوق امکان دارد دیگر در جامعه پزشکی وجود نداشته باشد و دود آن به چشم مردم خواهد رفت. به جامعه پزشکی ظلم نکنیم.
کمتر از ۱۰ درصد صورت حساب های بیمارستانی، دستمزد پزشک است رئیس کل سازمان نظام پزشکی در قسمت دیگری از صحبت هایش در جواب سوال ایسنا درمورد قیمت خدمات پزشکی در ایران نسبت به سایر کشورها، تعرفه های پزشکی و در عین حال ضرورت تقویت بیمه ها جهت افزایش و عمق پوشش های بیمه ای، اظهار داشت: در حوزه خدمات بهداشتی و درمانی بحث «قیمت تمام شده» خدمات مطرح است. این قیمت تمام شده، تمام موارد مورد ضرورت در اعمال را شامل می شود؛ همچون بستری، تجهیزات و لوازم مصرفی، اتاق عمل، دستمزد نیروی انسانی، حق الزحمه جراح، استهلاک سرمایه، سود سرمایه و... مجموع این موارد، قیمت تمام شده یک عمل جراحی را تشکیل می دهد که کار کارشناسی دشواری هم هست. قیمت تمام شده خدمات هم در کشور مشخص و موجود است. در عین حال مردم باید بدانند که کمترین جزء قیمت تمام شده خدمات، دستمزد کادر جامعه پزشکی است؛ بطوریکه هم اکنون زیر ۱۰ درصد صورت حساب های بیمارستانی، دستمزد پزشک است و گاهی برخی تصور می کنند که کل صورت حساب، پول پزشک و جراح است.
کسورات و تاخیرهای چندماهه در پرداخت تعرفه های پزشکی او همین طور اظهار داشت: متاسفانه در در این سال ها به سبب فریز کردن K حرفه ای که دستمزد اعضای جامعه پزشکی و ویزیت است، سهم جامعه پزشکی در این صورت حساب به زیر یک دهم رسیده است. این درحالیست که قیمت تجهیزات، تورم، مواد مصرفی، غذای بیمار، هتلینگ و سایر موارد رشد پیدا کرده و در طرف مقابل هم دستمزد در ارتباط با جامعه پزشکی و جراحی را طی سال ها فریز کردیم و برخی سال ها رشد K حرفه ای صفر بوده است. در بعضی سال ها، در شرایطی که ۲۰ تا ۳۰ درصد رشد تورم بوده، رشد ویزیت ۵ درصد بوده و این منجر به آن شده که نقش سایر هزینه ها در صورت حساب مراکز درمانی بالا رود و نقش دستمزد جامعه پزشکی از حداقل هم پایین تر باشد؛ بطوریکه در بعضی موارد اصلا ارائه خدمت به صرفه نیست!.
هم اکنون تفاوت قیمت تمام شده خدمات پزشکی با قیمت مصوب اجرایی بالای ۱۰۰ درصد است و همین تعرفه حداقلی هم با تاخیرهای چند ماهه و با کلی کسورات پرداخت می شود. وی همین طور به قیمت مصوب خدمات پزشکی ابلاغی دولت در هر سال هم اشاره نمود و اظهار داشت: دولت هر سال تعرفه مصوب برای بخش دولتی و خصوصی را ابلاغ می کند؛ این درحالیست که تفاوت قیمت تمام شده با قیمت مصوب، دستوری، ابلاغی، الزامی و اجرایی (که اگر از آن تعدی و تخلف شود، تعزیرات ورود می کند)، هم اکنون با حذف ارز ترجیحی، رشد تورم و فریزکردن بسیاری از اجزای تعرفه، بالای ۱۰۰ درصد است. یعنی خدمتی ارائه می شود که بعنوان مثال ۱۰ میلیون تومان قیمت آن خدمت است اما تعرفه مصوب چهار میلیون تومان است. مشخص است که چنین وضعیتی منجر به اشکال می شود و ناشی از همان کاهش سهم سلامت از GDP است و از سویی هم همین تعرفه حداقلی هم با تاخیرهای چند ماهه و با کلی کسورات پرداخت می شود.
لزوم افزایش سهم بیمه ها در پرداخت قیمت واقعی خدمات پزشکی رئیس کل سازمان نظام پزشکی با تأکید بر این که سهم بیمه ها از پرداخت درصد قیمت واقعی خدمات پزشکی باید افزایش یابد، اظهار داشت: افزایش تعرفه به معنای آن است که بیمه ها سهم بیشتری از قیمت واقعی خدمات را پرداخت کنند. باید به تعادل منابع و مصارف بیشتر توجه گردد. هر چه این تعرفه بالا رود پرداختی از جیب مردم و فشار به مردم کمتر است و پرداخت های غیرمتعارف کمتر خواهد بود. بدین سبب وقتی می گوییم تعرفه به قیمت واقعی نزدیک شود، یعنی بیمه ها باید پرداخت قسمت بیشتری را متقبل شوند.
وی اظهار داشت: در شرایط تعرفه های غیرواقعی، آن جایی که نظارت وجود داشته باشد، هزینه ها از جیب جامعه پزشکی پرداخت و جامعه پزشکی گرفتار استهلاک می شود و در نهایت هم به کاهش کیفیت و یا حتی عدم ارائه خدمت گرفتار می شود. جامعه پزشکی هم یک تاب آوری دارد و تا چه زمانی می تواند سوبسید بدهد؛ آنجایی هم که نظارت نیست متاسفانه از گرده مردم کشیده می شود. در مجموع شرایط تعرفه های غیرواقعی به صورتی است که در بیمارستان های دولتی اگر تخت را تعطیل کنند، به نفع بیمارستان است و هر مریضی که هم اکنون روی تخت دولتی می خوابد آن بیمارستان دارد ضرر می دهد! عددهای این مساله هم مشخص است چونکه بیمه حدوداً یک چهارم قیمت های واقعی را پرداخت می کند. در قسمت خصوصی هم دارد همینطور می شود. بدین سبب ریشه مشکلات مالی و ارتباطی که در جامعه پزشکی وجود دارد در ارتباط با استاد و جراح و پزشک نیست؛ بلکه اقتصاد سلامت و بیمه سلامت بیمار است و این اشکالات رخ می دهد.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی با تأکید مجدد بر این که تمام تعرفه به معنای دستمزد پزشک نیست، اضافه کرد: ۶۸ درصد تعرفه اجزاء تورمی است و باید با تورم افزایش یابد و اصلا ربطی به حقوق جامعه پزشکی ندارد. ۳۲ درصد هم در ارتباط با اجزاء در رابطه با حقوق است که متناسب با حقوق کارمند و کارگر باید افزایش یابد. بدین سبب در همین قصه هم به جامعه پزشکی ظلم شده است؛ بطوریکه از سال ۹۰ تاکنون K حرفه ای که دستمزد جامعه پزشکی برای انجام اعمال است از ۳۶ هزار تومان به ۱۰۱ هزار تومان رسیده؛ یعنی طی ۱۴ سال حدود ۳ برابر شده است حال ببینید تورم چقدر بوده است. حداقل حقوق کارگری از سال ۹۰ تا هم اکنون حدود ۲۲ برابر شده است؛ اما K حرفه ای که در ارتباط با دستمزد پزشکان است تنها سه برابر شده است. این ظلمی است که در حوزه تعرفه به جامعه پزشکی شد.


سرانجام تعرفه های پزشکی ۱۴۰۴ رئیس زاده در رابطه با سر انجام تعرفه های پزشکی ۱۴۰۴ هم ضمن تشکر از پیگیری های وزیر بهداشت، به ایسنا، اظهار داشت: پیگیری ها متفاوت از سالهای قبل است. سالهای قبل این میزان همراهی با نظام پزشکی و جامعه پزشکی برای واقعی کردن تعرفه ها که در نهایت نفع مردم است، وجود نداشت. دکتر ظفرقندی به جد پیگیر مبحث تعرفه هاست. یک عددی در شورای عالی بیمه مصوب و به سازمان برنامه و بودجه ارسال شد. بر مبنای نامه ای که پخش شده، ظاهرا سازمان برنامه عدد مصوب شورای عالی بیمه را کاهش و به ۴۶ درصد مبدل کرده است. اختلاف نرخ ارز را هم حساب کردند و ۱۱ درصد هم برای جبران فریز بودن تعرفه در سالهای قبل درنظر گرفتند و مجموعا به عددی رسیدند؛ هم ما در سازمان نظام پزشکی و هم وزارت بهداشت به این محاسبات اشکال و ابهام جدی داریم. جلساتی در سطح دولت و با پیگیری های دکتر ظفرقندی برگزار شده و صحبت هایی شده است. در مجموع همچنان پیگیریم که به نفع مردم این تعرفه ها به قیمت واقعی نزدیک تر شود و در عین حال هم منابع بیمه ها افزایش یابد و بیمه ها بتوانند بهتر به مردم خدمت کنند.
در تعامل و همکاری نزدیک با وزارت بهداشت تلاش می نماییم که تعرفه های ۱۴۰۴ متناسب با وضعیت کشور و به نفع مردم رقم بخورد و این نابسامانی های ارزی و حذف ارز ترجیحی به مردم فشاری وارد نشود. او اظهار داشت: در تعرفه های ۱۴۰۴ در تلاشیم که به سبب کاهش پرداخت از جیب مردم، جزء ویزیت و جزء حرفه ای که دستمزد جامعه پزشکی است را بشکل ویژه ببینیم. در تعامل و همکاری نزدیک با وزارت بهداشت تلاش می نماییم که تعرفه متناسب با وضعیت کشور و به نفع مردم رقم بخورد و این نابسامانی های ارزی و حذف ارز ترجیحی به مردم فشاری وارد نشود. تمام تلاش ما و وزارت بهداشت در امتداد پشتیبانی از سلامت مردم و حفظ و ارتقاء ساختار پزشکی کشور است.
وی ادامه داد: از طرفی مردم از این دولت انتظار دارند؛ چونکه رئیس جمهور و معاونانش پزشک هستند و وزیر بهداشت انسانی دلسوز و عمیق و واقع بین است. بدین سبب مردم حداقل در حوزه سلامت انتظارات بیشتری دارند. اگر منابع آن طور که باید، دیده نشود، باوجود وجود این هماهنگی و وجود افراد مهمی از جامعه پزشکی در راس و بدنه دولت، توفیقی نخواهیم داشت. بدین سبب تأکید داریم دوستان در سازمان برنامه و بودجه تا جایی که قانون اجازه می دهد، منابع را حقیقی ببیینند و ما چیزی فراتر از قانون نمی خواهیم. رسانه ها هم دراین خصوص کمک کنند که مسئولان و مردم متوجه شوند افزایش تعرفه به معنای افزایش دستمزد جامعه پزشکی نیست؛ بلکه افزایش تعرفه به مفهوم اینست که بیمه ها مسئولیت بیشتری را قبول کنند و بار از دوش مردم کمتر شود. نزدیک شدن به قیمت واقعی خدمات به نفع مردم است. در مجموع با پیگیری هایی که دارد به انجام می رسد تا پیش از پایان سال و طبق قانون؛ تعرفه ها ابلاغ خواهد گردید.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی در قسمت پایانی صحبت هایش اظهار داشت: مردم عزیز بدانند سامانه سلامت و جامعه پزشکی کشور متعلق به خودشان است و افتخار این سامانه هم متعلق به همه کشور است. این سرمایه پرارزش در ذیل حمایت های درست نظام به وجود آمده و باید قدردان آن باشیم و بی جهت و با آدرس های اشتباه آنرا تضعیف نکنیم. بدانیم که باوجود همه مشکلات، جامعه پزشکی جامعه بسیار توانمند و خدومی است و قسمت عمده ای از اشکالات هم در ارتباط با ساختار اقتصاد سلامت و تصمیم گیری ها و سیاست گذاری های سیاستگذاران حوزه سلامت در دولت های مختلف هست و واقعاً ارتباطی به اعضای جامعه پزشکی ندارد.
چرا سهم «۹ - بیست و هفتم» درمان خرج ساختارهای ورشکسته و غیرضرور می شود؟ او با تأکید بر ضرورت تقویت بیمه ها و برخورداری از بیمه های قوی و سالم و شفاف، اضافه کرد: چرا سهم ۹ بیست و هفتم را بعنوان سرانه بیمه درمانی آخر هر ماه از تمام کارمندان و افراد بیمه شده کم می نماییم، ولی این را ۹ ماه بعد پرداخت می نماییم و خرج کارهای دیگر می شود؟ این ۹ - بیست و هفتم اگر مستقیم خرج درمان گردد و بموقع بیاید، بسیاری از این مشکلات فعلی حل می شود. این ظلمی به جامعه پزشکی است که این سهم از مردم کم می شود اما خرج کارهای غیرمرتبط و ساختارهای شرکتهای ورشکسته می شود که ضرورتی هم ندارند؛ در نهایت هم همین پول را با تاخیرهای چند ماهه و کسورات سلیقه ای به ارائه دهنده خدمت پرداخت می نماییم. این مشکل باید حل شود و تمام ۹ - بیست و هفتم علامتدار شود و به درمان بیاید و جای دیگری خرج نشود. وقتی این تدبیر نشود و کج سلیقگی در سیاست گذاری باشد منجر به ناهنجاری می شود و این تقصیر جامعه پزشکی نیست. حاکمیت باید این را اصلاح نماید.
چرا سهم ۹ بیست و هفتم را بعنوان سرانه بیمه درمانی آخر هر ماه از تمام کارمندان و افراد بیمه شده کم می نماییم، ولی این را ۹ ماه بعد پرداخت می نماییم و خرج کارهای دیگر می شود؟ رئیس کل سازمان نظام پزشکی همینطور اظهار داشت: بیمه های تجاری هم باید به کمک حوزه سلامت آیند. بیمه های تجاری در حوزه سلامت نباید خیلی دنبال سودآوری باشند که البته هستند.
رئیس زاده در قسمت پایانی صحبت هایش به ایسنا اظهار داشت: حتما آینده بهتری در انتظار جامعه پزشکی و سلامت مردم است. با امید به آینده و توانمندی اعضای جامعه پزشکی و عشق خدمت به مردم، حتما از این دشواری ها هم عبور خواهیم کرد و جامعه پزشکی ما آینده بسیار بهتری را با تدبیر مسئولان شاهد خواهد بود.






منبع:

1403/11/24
11:36:16
5.0 / 5
55
تگهای خبر: آموزش , امنیت , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
ساماس - یوگا